facebooktwittertwitterRSS csatorna

Weblapkészítést, keresőoptimalizálást vállalok. Bővebben...

A Winscp használata

Speeedfire, 2010-06-04 13:17:45

Mi is az a WinScp?

A WinSCP egy ingyenes, nyílt forrású, SSH-t használó SFTP kliens Windows alá. A program elsődleges célja a biztonságos fájlmásolás a helyi és egy távoli gép között. És akkor nézzük mit is jelent mindez: Windos-os gépről lehet belépni Linuxos gépre. Mért jó ez nekünk? Például otthonról kényelmesen be lehet lépni az omnibusra, az ottani filejainkat lehet többek között szerkeszteni, másolni, törölni.
Maga a program hasonló a Total Commanderhez (leszámítva hogy az egyik oldalon egy távoli linuxos gép fileszerkezete jelenik meg), így használata egyszerű.

 

A Winscp használata:

Előfordulhat az az eset, hogy valamit elkonfiguráltunk és nem működik megfelelően a router. Nem érjük el a webfelületet, se ssh-n keresztül, se ftp. Ilyenkor ugye jó lenne mégiscsak megoldani, hogy egy firmware-t felrakjunk a routerre és frissítsük. Vagy éppen az usb adta be a kulcsot. Ezekre a dolgokra megoldás lehet a winscp nevű program, mely nagy szakértelmet nem igényel mégis társunk lehet a bajban.

Telepítése nem igényel nagy szakértelmet a szokásos next-next-next telepítés.

Maga a program innen tölthető le, az egész nem nagyobb 3 MB-nál és magyarul is tud.

Nézzük is meg milyen kép fogad minket a program indítása után.

winscp-router

Első benyomásunk az lehet, hogy nem valami sok mindent lehet beállítani itt és a program sem lehet valami túl okos. Talán a második benyomásunk is ez lehet, de később ezt a program megfogha cáfolni.

Első lépésként állítsuk be a router ip címét, felhasználónevét és jelszavát majd mentsük el.

Nálam:

IP: 192.168.1.1

Felhasználónév: root

Jelszó: ezt azért mégsem írom most le

A protokollnál állítsuk be az scp-t, majd mentsük el egy nekünk szimpatikus névvel.

Amiket érdemes lehet még beállítani az a környezet menüpont alatt a mappák. Távoli és helyi mappák, így nem kell mindig keresgélni, hogy mit szeretnénk másolni és hova. A másik hasznos menüpont a beállítások. Itt be lehet állítani, hogy a program hogy nézzen ki, intéző sítulsú legyen vagy total commander. Nekem az utóbbi jobban tettszik.

winscp beállítások

Azt is észrevehetjük ha a haladó beállításokat bepipáljuk akkor több menüpont is előjön, itt is nagyon sok dolgot be lehet állítani, de egyelőre ezekkel ne foglalkozzunk, akiket ez jobban érdekel a Winscp oldalán bővebben olvashat róla. Van egy olyan menpont is, hogy egyéb általános beállítások, itt belehet állítani a programot elég részletesen, egyéni parancsokat, ikonok használatát, frissítések kezelését, windosba beépülést.

Mi inkább csak kattintsunk a belépésre. Nálam itt 2 hibaüzenettel indul, de nem kell vele foglalkozni. Ha csatlakozott akkor valami ilyen képet kell kapnunk.

winscp kezdőkép 2

Ránézésre mintha csak a total commander lenne. Ha végignézzük a menüpontokat rájöhetünk, hogy nem kispályás program fut a gépünkön. Szűrést végezhetünk a mappákon/fájlokon, fájlt/mappát hozhatunk létre, hivatkozást készíthetünk egy másik mappára/fájlra, szinkronizálhatjuk a fájlokat/mappákat, összehasonlíthatjuk őket, parancsot futtathatunk a távoli routeren stb. Úgy is lehetne fogalmazni mintha az ftp programba bele lenne integrálva a putty. Másolhatunk, törölhetünk, szerkeszthetünk. A következő képen a szerkesztés látható.

winscp szerkesztő

Lehet látni, hogy tényleg egy nagyon jó kis program, mely megkönnyítheti a mindennapunkat. Szóval, ha nem tudunk egy fájl sehogysem felmásolni a routerre akkor ez a kis program megoldás lehet, nem garantált, hogy sikerülni fog, de esély van rá.

Tóth Szabi


(#1) hilbione 9 éve
hilbione
Hsz: 1
(Tag)

Helló.

Nekem nincs a gépemen WI-FI. Adatkábellel tudom használni a WinSCP-t?


(#2) joe 8 éve
joe
Hsz: 1
(Tag)

Üdv!
Nekem volna egy problémám! Vagyis több kérdésem is még!

Egyéni kulcsfáj-al mi a teendő?
Vagy csak router-nél használható a progi? Mert mindig kéri a kulcs file megadását és az sehol nincs!
Köszi a segítségedet!


Szólj hozzá:

A hozzászóláshoz belépés/regisztráció szükséges.